Jdi na obsah Jdi na menu

čas východu a západu slunce

    Informace  

20. května vychází slunce v 05:08 a zapadá v 20:48. Slunce je 15 h 39 min. nad obzorem (délka dne). Ranní astronomický rozbřesk (první sluneční paprsky) nastává v 02:11, v 23:45 je již úplná tma (konec večerního astronomického soumraku).

Zlatá nebo magická hodina: Zlatá hodina je mimořádná část dne pro fotografy, kdy se slunce nachází nízko nad horizontem (10°-12°). V této době je možné udělat snímky s velmi difuzním, teplým až zlatavým osvětlením.

Východ a západ slunce: Okamžik, kdy geometrický střed slunce přechází přes horizont.

Občanský rozbřesk / soumrak začíná resp. končí okamžikem, kdy se střed slunečního kotouče nachází 6° pod horizontem. Při občanském rozbřesku / soumrak lze venku bez umělého osvětlení vykonávat běžné činnosti jako např. číst noviny nebo hrát míčové hry.

Nautický rozbřesk / soumrak: Při nautickém rozbřesku / soumraku se střed slunečního kotouče nachází mezi 6° a 12° pod horizontem. Jsou vidět první hvězdy a zároveň je horizont zřetelně rozeznatelný.

Astronomický rozbřesk / soumrak: Astronomický rozbřesk / soumrak přináší první a poslední sluneční paprsky dne. Obloha je velmi tmavá, je vidět výrazně hvězdy. Pokud slunce dále klesne pod horizont více než 18°, nastává astronomická noc. Pokud slunce okolo letního slunovratu neklesá víc než 18° pod horizont, večerní astronomický soumrak splývá s raním svítáním a astronomická noc tak nenastává.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

štefan hrabčák - západy slunce české budějovice

22. 8. 2022 18:49

západy slunce české budějovice březen 2023